Roze Zaterdag 2019 viert de liefde!

Venlo en Krefeld kleuren knalroze op 29 juni 2019. Samen organiseren de twee steden de meest grenzeloze Roze Zaterdag ooit. Een dag waarop in Nederland én Duitsland vrijheid, tolerantie en grenzeloze liefde voor elkaar gevierd worden. Of je nou homo, hetero, queer, bi of trans bent, iedereen moet tegen elkaar kunnen zeggen:

IK OOK VAN JOU

Het Roze Jaar (vanaf augustus 2018) en Roze Zaterdag zijn slechts het begin. We willen daarna, samen met jou, werken aan een betere zichtbaarheid van LHBTI’ers in en rond Venlo en Krefeld. Wil je met ons samenwerken aan meer begrip en respect voor elkaar en ben je klaar om buiten hokjes te denken? Doe dan mee!

Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend feest van homo’s en hetero’s, transgenders en seksuele minderheden, waarbij acceptatie en tolerantie centraal staan. Hoewel deze dag sinds de jaren zeventig een Nederlands event is, met zowel een feestelijk als educatief gezicht, was het voor de organisatoren ook direct duidelijk dat ze in 2019 met het thema Grenzeloos dan echt de grens over zouden gaan. Zusterstad Krefeld was direct enthousiast. Beide steden noemen zich een jaar lang Roze Hoofdstad en vieren feest onder de tweetalige slogan ‘Ik ook van jou/So wie du’.

In het Roze Jaar zijn in Venlo en Krefeld meer dan 50 activiteiten voor verschillende doelgroepen gepland. De ene keer georganiseerd om de LHBTI doelgroep te bereiken, een andere keer kan het net zo goed een evenement voor iedereen zijn, omdat een van onze speerpunten is mensen met elkaar in contact te brengen. Vaak sluiten we aan bij bestaande evenementen of werken we samen met andere organisaties.

Volgende activiteiten

mei
21
di
Girl! Film presentation with discussion
mei 21 @ 7:00 pm

Dienstag, 21. Mai 2019, 19 Uhr, Primus Palast Krefeld, Lewerentzstraße 40 Anschließend Diskussion mit Ulle Schauws, Nyke Slawik und Gästen

„Girl“, preisgekrönter Film

Die 15-jährige Lara wurde im Körper eines Jungen geboren. Ihr größter Traum ist es, eine Primaballerina zu werden. Dann wird sie an einer Ballettakademie in Brüssel angenommen und stellt sich der Herausforderung. Ihr Vater Mathias und ihre Ärztin unterstützen sie dabei, doch Lara hat sehr zu kämpfen. Sie droht unter dem Leistungsdruck und den Veränderungen, die ihr Körper durchmacht, zu zerbrechen.

Erscheinungsdatum: 18. Oktober 2018 (Deutschland); Regisseur: Lukas Dhont; Musik komponiert von: Valentin Hadjadj; Nominierungen: Golden Globe Award / Bester fremdsprachiger Film, MEHR; Auszeichnungen: Goldene Kamera der Filmfestspiele Cannes, Europäischer FIPRESCI-Preis, Un Certain Regard Award for Best Actor; Besetzung: Victor Polster (Lara), Arieh Worthalter (Mathias), Angelo Tijssens (Hendricks), Nele Hardiman (Ballet Pianist), Alice de Broqueville (Lois)

Nederlands

Dinsdag 21 mei 2019, 19.00 uur, Primus Palast Krefeld, Lewerentzstraße 40 Aansluitend discussie met Ulle Schauws, Nyke Slawik en gasten

“Girl”, bekroonde film

 De 15-jarige Lara werd geboren in het lichaam van een jongen. Haar grootste droom is om een ​​prima ballerina te worden. Vervolgens wordt ze aangenomen op een balletacademie in Brussel en staat ze voor de uitdaging. Haar vader Mathias en haar arts steunen haar, maar Lara heeft veel te bestrijden. Ze dreigt te breken onder de druk om te presteren en de veranderingen die haar lichaam ondergaat.

Publicatiedatum: 18 oktober 2018 (Duitsland); Regisseur: Lukas Dhont; Muziek gecomponeerd door: Valentin Hadjadj; Nominaties: Golden Globe Award / Best Foreign Language Film, MORE; Onderscheidingen: Gouden camera van het Filmfestival van Cannes, Europese FIPRESCI-prijs, Un Certain Regard Award voor beste acteur; Cast: Victor Polster (Lara), Arieh Worthalter (Mathias), Angelo Tijssens (Hendricks), Nele Hardiman (Balletpianist), Alice de Broqueville (Lois)

mei
30
do
Expositie: Mail Art Project ‘ROZE HOKJES’ @ Galerie Tuur
mei 30 @ 2:00 pm – 5:00 pm

Expositie Mail Art Project Roze Hokjes / Pink Pigeonholing

Thema: Niemand wil in een ‘hokje’ geplaatst worden maar toch doen we het allemaal. Zowel bewust als onbewust.


v.l.n.r.: Angelique Darding, Marie-José van der Heijden, Hans Lenders

Officiële opening: Zondag 3 januari om 15.00 uur door wethouder van cultuur Marij Pollux-Linssen

Er hebben ruim 100 kunstenaars uit diverse landen gereageerd en maximaal twee werken ingezonden. Verrassend zijn de diversiteit, materialen en invalshoeken van de werken. Er zitten kaarten bij die je laten lachen of waarbij je je afvraagt wat ze met het thema te maken hebben maar ook zeker exemplaren die je aan het denken zetten.
Dankbaar voor het grote aantal inzendingen zijn we ons er bewust van dat het een thema is dat bij veel mensen leeft. En hiermee bereid waren om hierover een statement te maken en met de wereld te delen.

Aanmelden nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo gemeente Venlo
Logo Provincie Limburg
euregio rmn logo
interreg logo